Physiotherapy Clinic. A Coruña

00_Portada

Project: Physiotherapy Clinic

Location: A Coruña, Galicia

Status: Unbuilt

Year: 2014   |  PLP Atelier®

 

We were asked for designing a physiotherapy clinic in a 150sqm mezzanine located in A Coruña.

Client petitions were: entrance hall, reception, waiting room, toilet for disabled people, two physiotherapy consulting room (a main and a secondary one), a yoga room of at least 20 sqm, a clear gym without internal divisions of around 40 sqm, independent male and female changing rooms and toilettes, archive-warehouse, staff area and preserving the little exterior terrace.

PLP ATELIER

The main challenge we had was meeting the requirements of accessibility regulations as well as the specific rules of this kind of activity, adapting as much as possible our plan to the existing distribution to reduce expenses.PLP ATELIER

PLP ATELIERThe main problem we faced was overcoming the three steps that separate the landing in which the lift is placed from the entrance of the clinic. The difference of height between those two parts is around 50 cm. The way to set up that access became the core of the project. We developed a system of ramps and landings in shared areas which could at the same time overcome the height difference and allow us to move through the building without having to deal with unconfortable steps. This was something essential for us, not only because of being mandatory, but because of the specifity of the project, given that a clinic needs to be as easy to traverse as possible to allow reduced mobility patients to move around easily. Bearing that in mind, we decided to widen the corridor by moving 20 cm the south partition wall, getting the 120cm required by accessibility regulations. By doing this, we could also line up the partition wall with the existing line of the pillars. Doors were also modified to measure a minimum of 80 cm.

Hall was placed at an height of +0,32m (compared to the original height to which we will refer as 0,0). Once we enter we find the reception, the waiting room and the toilets, all of them connected at the same height, improving the way patients are welcomed thanks to an additional layer in the floor (this layer will also help us to move through the different facilities)

It was important to place this key spaces in the center area, close to the entrance to avoid unncessary walks, becoming a link between the two parts of the clinic.

Once this core for common activities was designed, the remaining functions were divided clearly in two parts. Towards the East facade (the main one) we placed a physiotherapy area with two consulting rooms (one of them with an office of 12 sqm and another one of 8,7 sqm), and a 22 sqm yoga room. Every one of these rooms was placed at the initial height of +0.00m. Towards the other side we placed male and female changing rooms at an intermediate height and the gym (in which we removed the existing partition wall to create a single space) at the beginning height of +0.00m. This room points towards the rear facade, which has good ventilation and natural light  thanks to the existing skylights in the backyard.

Both in physiotherapy and personal training parts, we have tried to keep the existing parquet, doing what was needed to clean it and sand it down before varnishing it.

The last two spaces, a terrace and a private room, were placed behind the gym to be used only by the staff, given that they do not meet the required conditions to be used by patients, therefore becoming warehouse, archives, rest area…

Another important part of the design was the use of light. It enters in a very natural way by means of the East facade (physiotherapy room) as well as through the West one (personal training zone), not to mention the skylight over the female changing room. To allow light to have a bigger presence in interior areas we have recovered the hollows that were in the walls of the gym and in the ones of the main consulting room, opening a new one in the waiting room’s toilet, using translucent malted pieces of glass. Regarding artificial light we have tried to use the existing lights, replacing some of them mainly in baths and changing rooms. We also placed subtle LED stripes in the corridor and in physiotherapy rooms (both in the consulting and in the yoga ones), fitting them in the slots designed in the new false ceiling.

C:UsersUsuarioPicturesTRABAJOPLPatelier1_Proyectos4_Clí

C:UsersUsuarioPicturesTRABAJOPLPatelier1_Proyectos4_Clí

 

C:UsersUsuarioPicturesTRABAJOPLPatelier1_Proyectos4_Clí

© 2012 PLPAtelier - All rights reserved.