CODE Dental Clinic. Carballiño

portada

Project: CODE Dental Clinic

Location: O Carballiño, Galicia

Photography: Héctor Santos-Díez

Year: 2016   |   PLP Atelier®

 

Dental clinic refurbishment.

PLP ATELIER

The clinic is located in a ground floor and has a 7 metres wide facade towards a pedestrian walkway in the centre of Carballiño (Ourense). It is a very large space which only gets natural light from the street.

Interior arrangement is made following indications by the owner based in his personal professional experience and trying to achieve maximum usefulness.

Therefore there are three main parts which will set the structure of the clinic:

In the fisrt space we find the hall, the reception desk, the bathroom and the waiting room, which in turn has three uses: for kids, for adults and for temporary visits.

PLP ATELIER

The second area is take up the middle part of the clinic. It is thought for medical treatments and it is built around a main corridor which connects the different rooms: a prosthesis lab with its three adjoining cubicles, and a sterilization room and an X-Ray room separated by a zenith lighting courtyard which has both a functional and a sensitive purpose. It helps to break the longitudinal shape of the corridor and lights up one of the darkest areas of the building.

PLP ATELIER

Third and last area it is a space for the staff that cannot be entered by the patients. Here we find the air conditioner system, the electrical panel and all the systems needed for the clinic.

PLP ATELIER

In terms of chosen materials, we opt for combining two different tiles. The first ones, ceramic, are earthy-looking and reproduce irregular waves by means of shadows created by zenith lighting, and they are used both in the wall of the entrance hall and in the back wall of the courtyard.

PLP ATELIER

The second ones, glazed, with its irregular polygonal forms, gain importance in the final design because they are not intended to be used and first and they are chosen only by chance after an unexpected event. So here we find a great example of the motto to make a virtue of necessity.

PLP ATELIER

Regarding the lighting, part of it is kept while we add new spots to emphasize very specific parts, such as the hall by means of a square shaped piece the hides the lamps, or the courtyard where the ceiling is lifted to create an artificial skylight by hidding the light spots.

In the new rooms we build, we use two different systems depending on their uses: direct light by cylinder lamps for working areas (sterilization room and hall) and indirect light hidden in L-shaped holes for the office, the bathroom and in part of the sterilization room as well.

PLP ATELIER

In terms of graphic design, we set a new color palette and some rules to be followed by the owners and related to the logo of the clinic, therefore creating a new corporate identity.

See “Corporate Identity”

See “Interior Design”

PLP ATELIERPLP ATELIERPLP ATELIERPLP ATELIERPLP ATELIERPLP ATELIERPLP ATELIERPLP ATELIERPLP ATELIERPLP ATELIERPLP ATELIER18PLP ATELIERPLP ATELIERPLP ATELIERPLP ATELIERPLP ATELIER

4-5-6_E.PROPUESTA4-5-6_E.PROPUESTA7_ACABADOS8-9_M.CARPINTERÍAS

© 2012 PLPAtelier - All rights reserved.