O O • ORTODONCIA OURENSE

0_Ortodoncia Ourense

LOGO-AF_Lovo-Vertical
Project: O O • ORTODONCIA OURENSE

Location: Ourense, Galicia

Construction company: Adecon

Photography: Héctor Santos-Díez

Year: 2019 | PLP Atelier®

>Specialized orthodontic clinic project – 200 m2.

Since the premises where the clinic is located had never been used despite being located in the ground floor of a building dating back to 1980, they presented several damages such as filtrations, water and ventilation pipes in disrepair and even a steel beam that required a protecting coating.

PLP_OO (1)

The residential building entrance in which the clinic is located occupies the central part of the façade, dividing the front of the clinic into two separate sections and resulting in a V-shaped morphology, since the two party walls narrow down as one moves forward into the premises, producing a slight curvature in the façade resembling a fan.
One the client’s requirements was to allow the scalability of the offices, such that they can be expanded if necessary. The main goal was to combine comfort for the patients and functionality for the clinic staff. Light colors and durable and easy to clean materials were prioritized to achieve a hygienic and simple space.
According to these guidelines and acknowledging the user needs and the space configuration, we decided to organize the proposal from outside to inside, from the general to the specific.

First, we studied the façade configuration in order to control the possibilities for natural light inflow and the location of the entrance. This relevant aspect was decided in relation to the level of the sidewalk, which has a moderate slope, forcing us to locate the entrance in the point where the floor and the sidewalk are closer in order to ensure universal accessibility to patients.

PLP_OO (2)

The distribution of the inner spaces is thus determined in some extent by the location of the entrance. Immediately after the entrance is the reception desk, the waiting room and the accessible toilet-also used by the staff- and the office for personalized attention. These spaces comprise the free access area where patients are received and wait for consultation and treatment.
On the other hand, the restricted access treatment zone is located in the opposite area of the premises. The x-ray room, sterilization room, photography room and the treatment cabinets, interconnected with each other, are located continuously and orderly.

PLP_OO (3)
PLP_OO (4)
PLP_OO (7)
PLP_OO (8)
PLP_OO (9)

The common services, such as installations room and storage room, are located in the intermediate area between these two spaces, equidistant between the two main areas, to allow the best and most efficient provision service possible.

PLP_OO (11)
PLP_OO (10)

The fan reference is used again to guide the formal design of the inner spaces to explain the vanishing points and the parallel and perpendicular axes that will be used to structure the inner divisions to allow the connection between spaces.
The party wall inclination will define the angles of the two main axes. The different spaces will be defined by drawing perpendicular lines to the former, such that many intersections are solved in a right angle facilitating the incorporation of furniture.
plp_clO_18
In this way, we achieve that the irregularity of the premises does not harm the internal composition, but conversely favours the creation of intermediate passage spaces through composed geometries whereas the treatment inner spaces are basic rectangular forms.

Esquemas compositivos
The idea is based on small modules inserted within a common accessible space. The height of the ceilings signals the difference between passage spaces with high ceilings and specific rooms with lower heights.
GIF_Clínica
PLP_OO (13)
PLP_OO (14)
PLP_OO (16)
PLP_OO (17)
PLP_OO (18)
PLP_OO (19)

>CUSTOMIZED FURNITURE
As already mentioned, the furniture is adapted to its specific use in the project guidelines. We custumize the furniture for the specific needs of each activity, deepening the work flows to improve efficiency.
In addition to the offices desks, the sterilization room and the reception, we designed the waiting room benches merging with the magazine rack, the staff lockers, the irregular tables in the budgeting room and the X-ray room.
Mobiliario a medida
>HUE
The color scales follow the purpose of providing a warm environment in the passage and common spaces, whereas the treatment rooms have a colder light more appropriate for the work carried out there. The backlighted façade merges both tonalities, whose intensity can be changed via a phone app.
Materiales
>MATERIALS
Related to the hues, the color range of the clinic can be reduced to the materials employed. The dominating neutral white merges with the microcement continuous pavement. Only the wood differs from the dominating white and greys. The wood coating is located in the reception and waiting area providing a cosy environment for the patients. Finally, there are references to the corporate colors in the glass tiles of the toilets. There are two main materials used due their specific characteristics. Polycarbonate is used in the façade as a central transition element, and in the reception due its light and translucid characteristics.
PLP_OO (20)
Likewise, both the tables of the toilets and treatment zones are made of a new generation of natural mineral materials and a low percentage of porcelain and strong resins. This material has anti-bacterial qualities, lack of porosity, strength, durability and easy cleaning and maintenance characteristics that make it ideal for its use in these type of facilities.

Conos Iluminación
>LIGHTING
The design of the lighting conditions also echoes this differentiation between common areas, lighten through a series of spot luminaries that create a focused light ray resembling a “light forest”, combined by indirect light, both in the upper gaps in the lower baseboard, aimed at signalling the way.
On the one hand, we have direct light, both in the ceiling and floors. On the other hand, the spot lights lighten specific areas. Except the hanging cylinder that lightens the reception, we purse a lighting strategy without lamps such that the sources of light are always hidden.
Truncated plaster cones of three different diameters are designed exclusively for this project, depending on the desired opening angle for each lamp. The smaller ones emit a more closed beam that is perceived in the ground, while the large ones open the light by dispersing it in a larger spectrum.

PLP_OO (21)
>VEGETATION
Finally, we introduce some vegetation touch in the project trough planters. These spaces are located in the public areas and attached to the façade windows that allow them to receive natural light. Their function is to facilitate the transition between interior/exterior spaces while serving as a curtain with the street. The plants provide intimacy to the waiting room (the selected species is sansevierias) and in the interior passage area (cactus in the front façade and a Kentia in the X-ray room). Finally, we design a natural vertical garden that welcomes the patients in the main access to the clinic.
PLP_OO (22)
EP-01. P Distribución
EP-04. Secciones
PLP_OO (23)

© 2012 PLPAtelier - All rights reserved.